29 Aralık 2020 Salı

İkl insanlar Yemeklerini Kaplıcalarda mı Pişirdi?

 



İkl insanlar Yemeklerini Kaplıcalarda mı Pişirdi?
Tanzanya'daki Olduvai Boğazı'ndan ilk insanlarla ilişkili en eski kalıntılardan bazılarının incelenmesi bazı ilginç sonuçlar verdi. 1.7-1.8 milyon yıl öncesine ait tortuların mikrobiyal bir çalışması, atalarımızın içinde yaşadığı çevrenin ayrıntılarını ortaya çıkardı. Ayrıca, yemeklerini pişirmek için kaplıcaları kullanmış olabileceklerini de gösteriyor ki bu, anlaşılırken çığır açan bir buluş olabilir. insan evrimi.
Ainara Sistiaga, Kopenhag Üniversitesi'nde çalışan bir MİT görevlisi tarafından yönetilen bir ekip, alınmış tortuları incelendiğinde Olduvai Gorge bölgesindeki Tanzanya 1,8 milyon yıl önce erken insanların fosil bulunmuş. Sistiaga'nın Tanzanya'da bir arkeolojik keşif gezisine katıldığı 2016 yılında toplanan tortular, 1.7 milyon yıl öncesine tarihlenen bir katmandan alındı. Jeolojik katman, uzmanların ilgisini çekmiştir çünkü diğer katmanlardan fark edilir derecede daha karanlıktır ve bu, ortamdaki değişiklikleri gösterebilir. Sistiaga, Phys.Org tarafından şunları söyledi: " Çevrede bir şeyler değişiyordu, bu yüzden ne olduğunu ve bunun insanları nasıl etkilediğini anlamak istedik."
İlk İnsanların Antik Çevresi
Tortular daha sonra çok uluslu bir uzman ekibi tarafından incelendi ve malzemede bazı lipitler bulundu. In PNAS araştırmacılar bu “moleküler yapıları ve kompozisyon yoluyla çevresi hakkında antik bitki ve mikroplar kodlamak bilgilerinden fosil lipit biyobelirteçlerini.” Açıklamak Lipitler, en eski insan fosillerinden bazılarının bulunduğu Olduvai Gorge çevresinin yanı sıra taş aletlere dair kanıtlar sağladı. PNAS'taki makaleye göre sonuçlar, yerel peyzajın "büyük biyolojik çeşitliliğe, nehirlere, yenilebilir kaynaklara ve hidrotermal özelliklere sahip bir mozaik ekosistem" olduğunu gösterdi . Bu çevresel değişiklikler muhtemelen vadinin bir savan haline gelmesine neden olan daha kuru bir iklimin sonucuydu.
Araştırmacılar , Olduvai Vadisi'nde sıcak su kaynakları gibi hidrotermal özelliklerin varlığının yeni bir şey olduğuna dair kanıtlara odaklandılar . Ekip, Thermocrinis ruber olarak bilinen , yalnızca çok sıcak sularda yaşayan ve daha önce Kuzey Amerika'daki Yellowstone Park'ta kaplıcalar bağlamında inceledikleri bir bakteri türünün kanıtlarını buldu . Bu, ilk insanların yaşadığı antik vadide jeotermal özelliklerin olduğuna dair kesin bir kanıttı. MIT News'te Sistiaga, "Yarık sisteminin ortasındaki tüm bu tektonik faaliyetlerle hidrotermal sıvıların ekstrüzyonunun olabileceği çılgınca bir fikir değil" dedi.. Olduvai Boğazı'nın geçmişte çok sayıda volkanik aktiviteye tanık olmuş jeolojik olarak aktif bir bölgede olduğu ve bunun vadide kaplıcalar yaratmış olabileceği biliniyor.
Kaplıcalarda Aşçılıkta Öldürülenler
Uzmanlar, yerel arkeolojik kayıtlar nedeniyle vadinin bir zamanlar erken insanlar tarafından yerleştiğini biliyorlar ve bölgeye kasıtlı olarak bu kaplıcaların yakınında yerleştiklerini teorileştirdiler. Jeobiyoloji profesörü Roger Summons, MIT News tarafından "bu hidrotermal özelliklerin yakınlığının, ilk insanların sıcak suları bir pişirme kaynağı olarak kullanmış olma olasılığını artırdığını" açıkladı. Pişirmek için avlarının etini pınarların sıcak ve fokurdayan suyuna koyabilirlerdi. Bu, insanların ateşi idare etmeden çok önce yemeklerini pişirebileceklerini gösterdiği için önemli bir teori .
Bristol Üniversitesi'nde biyojeokimya öğreten Richard Pancost, MIT News'e yaptığı açıklamada, araştırma projesinin "bu tür yayların erken dönem homininler tarafından yemek pişirmek için kullanılmış olabileceğine dair büyüleyici bir olasılık sunduğunu " söyledi. Homininlerin yemeği nasıl pişirdiği bilinmemektedir. Sıcak suya düşen hayvanların ilk insanlar tarafından ele geçirilmiş olması da mümkündür. "Suya düşen ve pişmiş bir antilop varsa, neden yemeyesiniz?" Sistiaga, MIT News'e söyledi .
Pişmiş Yiyecekler ve Daha Büyük Beyinler
Bu heyecan verici sonra arkeolojik keşif gelen Olduvai Gorge bölgesindeki Tanzanya , takım kaplıcaları kanıt diğer siteleri incelemek için arıyoruz. Eğer belirli lipitler bulunursa, bu onların ilk insanların cinayetlerini sıcak su havuzlarında pişirdiği tezini kanıtlamaya yardımcı olacaktır. Bir model gösterebilirlerse, bu, ilk insanların gerçekten yiyeceklerini termal rezervuarlarda pişirdiğini gösterebilir . Bu tür kanıtlar, erken hominidlerin karmaşık davranışlar sergileyebildiğini göstereceği için önemli olacaktır.ve çevrelerindeki kaynakları kullanabildiler. Dahası, ilk insanlar pişmiş et tüketmiş olsaydı, bunun insan evrimi için önemli sonuçları olabilirdi. Pişmiş et, atalarımızın beyinlerinin daha büyük olmasına ve türümüzü derinden değiştiren diğer fizyolojik değişikliklere neden oldu.
Üstteki resim: İlk yerleşim yerlerinin kaplıcalara konumu, araştırmacıları, ilk insanların ateşi keşfetmeden çok önce onları bir pişirme kaynağı olarak kullanıp kullanmadıklarını merak etmelerine neden oldu. Bir araştırma ekibi, Tanzanya'daki Olduvai Gorge'den örnekleri analiz etti ve cevabı bulduğuna inanıyor.mes.Kaynak: Tom Björklund / MIT
By Ed Whelan

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder